• Home
 •   »  Mind  »  
 • Waarom je alleen met stress kunt overleven
 • Waarom je alleen met stress kunt overleven

  Je kunt tegenwoordig geen vrouwenblad openslaan of het gaat over het belang van meditatie, mindfullness en yoga. Alle drie zaken waar veel mensen baad bij hebben. Stress is hierbij het verboden woord. Zodra er een vleugje stress om de hoek komt kijken raakt de gemiddelde yogi acuut in paniek. En dat mag dus dan weer niet, die paniek. Want paniek betekent stress.

  Tem de oermens

  Maar wist je dat een mens zonder de nodige dosis stress niet kan leven? Stress is iets wat teruggaat naar de oertijd. Toen wij in een ver verleden met zijn allen nog in een berenvel rondliepen en voor ons avondmaaltje moesten jagen, hadden we ook echt wel even stress wanneer een wolf ons op de hielen zat. Stress is eigenlijk een reactie op het zogenaamde vecht of vlucht instinct wat in ons zit. Dit instinct zorgt ervoor dat we kunnen overleven in gevaarlijke situaties.

  Gezonde negatieve stress?

  Hierbij kunnen we twee zaken van elkaar scheiden, de ‘gewone’ stress en de chronische stress. Bij gewone stress kun je denken aan de spanning die je voelt voor een rijexamen, eerste date of grote reis. Gezonde stress kan zowel positieve als negatieve stress zijn. Dit klinkt tegenstrijdig maar is eigenlijk heel simpel. Wanneer jij bijna op straat wordt aangereden is dat natuurlijk een negatief signaal. Dat jij hierdoor een stressreactie krijgt is logisch, maar kan gezien worden als gezonde negatieve stress.

  Chronische stress signalen

  Dan over naar de chronische stress. Een situatie die heel anders van aard is. Wanneer je brein en/of lichaam te lang in een stress situatie zit, zonder dat het daarna weer kan herstellen door middel van een rustmoment. Dan wordt het gevaarlijk. Zie je lichaam als een veer die af en toe even goed op spanning kan staan maar daarna ook wel weer even moet ontspannen. Gebeurd dit niet, dan gaat vroeg of laat deze veer knappen. De signalen van chronische stress? Dat is een lastige. Vele lichamelijke klachten kunnen zich namelijk openbaren, van darmklachten tot hoofdpijn.

  Gouden tip!

  Vaak melden mensen zich bij een arts met vage klachten en komen er later achter dat de oorzaak  mentaal van aard is door aanhoudende stress. Let op deze signalen en plan tijdig rust in. Chronische stress is namelijk snel aanwezig in onze hectische wereldjes.

  En de gouden tip: Geeft de huisarts aan dat je klachten waarschijnlijk door stress komen, geloof hem! Vaak zien wij mensen onnodig veel tijd verspillen aan het bezoek van allerlei (vage) therapeuten om na een jaar tot de conclusie te komen; Burn-out! Blijf niet in de ontkenningsfase hangen, dit gaat het herstel zeer vertragen.

  Ohja, en die rustmomenten? Dat betekent niet alleen slapen, maar dit kan ook iets zijn waar jij door persoonlijk door ontspant. Dit hoeft niet per se yoga of meditatie te zijn. Een heerlijke kicksboks les of potje voetbal kan soms veel ontspannender werken voor jou. Wij vinden het heerlijk om dit ontspanningsmoment aan te passen aan onze situatie. Daarom hebben we een breed scala aan thuissportartikelen. Van een yogamat tot een boksbal, net waar we zin in hebben.

  Dus ga jezelf niet in de vicieuze cirkel dwingen door het feit dat je absoluut geen stress mag hebben. Gezonde (positieve óf negatieve) stress is helemaal prima en hoort in jouw leven thuis. Ook wanneer dit even iets langer duurt dan een dag. Sterker nog, zonder ga je het waarschijnlijk niet overleven. Maar wissel stress altijd af met rustmomenten. Of dit een lekkere wandeling of een avondje motorrijden is, dat bepaal jij zelf.

  Share on

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *