• Home
 •   »  Travel  »  
 • Schuldgevoel bij emigratie, zo deal je ermee
 • Schuldgevoel bij emigratie

  Schuldgevoel bij emigratie, zo deal je ermee

  Of emigreren alleen maar leuk is? Zeker niet! Hier hadden wij het eerder ook al over. Er komen situaties die echt minder leuk zijn; Vieze huizen, corrupte mensen en dure rekeningen. Een gevoel wat misschien nog wel vervelender is, is schuldgevoel. Ondanks dat mensen die echt van je houden het ongetwijfeld zullen begrijpen dat jij je droom najaagt, kan het zijn dat mensen je zo intens missen dat ze het je kwalijk nemen. Een fenomeen wat nog wel eens onderbelicht blijft, maar iedereen die wij spreken heeft ermee te maken.

  Hoe maak je dit gevoel voor jezelf en voor de ander dragelijk? Daar zijn verschillende opties voor. Alvast een waarschuwing, het gevoel verzachten is mogelijk maar het wegnemen niet. Leer ermee omgaan.

  Zie het als een compliment en benoem dat

  Je hebt hier duidelijk niet te maken met het ‘uit het oog, uit het hart’ principe. En dat is een compliment! Je bent een leuk mens, anders hadden mensen je niet gemist. Of dit wederzijds is, dat kunnen wij niet voor je bepalen. Maar wanneer mensen aangeven dat ze het lastig vinden dat je bent vertrokken, geef dan aan dat dit ook een mooi teken is. Dan zijn jullie waardevolle mensen in elkaars leven. En soms weet je pas wat je mist.. Juist, als ze er niet is.

  Benadruk de sunny side

  Je laat iets achter, maar je vindt ook iets nieuws. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten. Wij ervaren een intensere band met vrienden en familie die langskomen. Je trekt in een korte tijd intensief met elkaar op en onderneemt activiteiten die je anders niet gezamenlijk had gedaan. Dit worden blijvende herinneringen. Herinneringen die naar onze mening niet in de buurt komen bij een zondagmiddag kringverjaardag. Het is fijn om dit in lastigere periodes te benoemen en de herinneringen op te halen.

  Vier op afstand

  Dat je niet fysiek aanwezig bent hoeft niet te betekenen dat je niet deelneemt aan leuke momenten. Wij vieren kerst gezellig samen digitaal met onze naasten! In verband met het tijdsverschil combineren we bijvoorbeeld een kerstdiner met een kerstbrunch. Dit geldt ook voor verjaardagen. Wij laten graag iets persoonlijks bezorgen, dit is vaak leuker dan een heel duur cadeau. En wat valt altijd letterlijk in de smaak? Een Verjaardagstaart!

  Share on

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *