• Home
 •   »  Travel  »  
 • Maak van de stedentrip een echte vakantie, onze tips!
 • Maak van de stedentrip een echte vakantie, onze tips!

  Maak van de stedentrip een echte vakantie, onze tips!

  De stedentrip, een fenomeen wat in de jaren negentig opkwam en in de jaren daarna hoogtij vierde. Waar we in het begin nog waren te porren voor twee nachten op de Veluwe in een Fletcher hotel is de standaard hierin toch wel omhoog geschoten.

  Tegenwoordig vliegen we massaal met budget airlines naar steden, variërend van smotsige Oostblokoorden naar glimmend Parijs. En dat alles voor twee nachten. Onlangs hebben wij besloten hiermee te kappen. Waarom? Omdat het een belediging is voor de plek van bestemming en eigenlijk ook voor jezelf.

  Een vakantie is primair bedoeld om bij te komen, uit te rusten en nieuwe inspiratie op te doen. Dus niet om je timeline te vullen met jaloersmakende kiekjes. En ook niet om zo snel mogelijk je bucketlist af te vinken. En een stedentrip met vliegtuig voor die drie dagen is natuurlijk helemaal gekkenwerk.

  Wanneer je korte tijd op een plek verblijft is het risico dat je in alle ‘touristtraps’ stapt levensgroot. Voor je het weet zit je in een met reclame bestickerde dubbeldekker de commerciële highlights af te vinken. ’S Avonds even de gehypete en te dure restaurants bij langs te gaan en vervolgens weer terug te kunnen gaan.

  Hiermee doe je jezelf en de plaats van bestemming echt tekort. Je komt ten eerste totaal niet aan je rust toe en je leert een bestemming nooit kennen. Al zullen je volgers op Instagram daar wellicht anders over denken.

  Onze tips om echt lokaal te gaan en een bestemming wel te leren kennen? Komen ze!

  Wandel

  Neem tijd, plan niets in en laat je telefoon in je zak. Het begint dus al bij het boeken. Neem ruim de tijd en plak er bij twijfel áltijd een extra dag aan vast, ga je geen spijt van krijgen. Daarnaast, trek een paar goede schoenen aan en ga lopen. Zonder concreet plan, zonder doel.

  Vaak is de keuze voor een wijk voldoende om een heerlijke dag te hebben. Voel de sfeer en strijk neer op een terras. Het is tenslotte vakantie, dus neem een boek mee en neem de tijd. Geen snelle metro’s en gejaagde taxi’s, met wandelen leer jij het ware aard van een stad kennen.

  Kijk

  Kijk echt om je heen. Plekken waar verdacht veel locals samenkomen of naar binnenlopen? Ga erachteraan en stel je bescheiden op. Maak een praatje met de mensen die er werken en voor je het weet heb jij de onontdekte parels te pakken. Niet meteen op je timeline plaatsen hè? Dan is het onontdekte snel verdwenen.

  Leer de taal (een beetje)

  Een factor die gegarandeerd succes oplevert is het aanleren van een aantal woordjes in de lokale taal. Goedemiddag, bedankt en tot ziens zijn vaak al genoeg om tot een gezellig gesprek te komen.

  De markt, van alle markten..

  Ga naar lokale markten in de buurt. Een markt geeft altijd een dynamiek die kenmerkend is voor de plaats van bestemming. Je vindt er lokale gerechten, tentjes en producten. We love it!

  Boek een keuken

  Nu we toch op de markt zijn geweest, is er nog een reden om niet een hotelkamer maar een appartementje of AirBnb te boeken. Met lokale producten lokale gerechten maken, dichter bij de local ga jij niet komen.

  Overleg met de baas

  Online en remote werken is steeds populairder aan het worden. Op de redactie van Paradisebird doen we niet anders. En dit is niet altijd vanuit ons zolderkamertje of koffietent om de hoek. De leukste artikelen worden geschreven in een prikkelende omgeving vinden wij. Dus denk out of the box en vraag of je je werkveld voor bepaalde tijd mag verleggen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

  Kortom

  Uiteraard zijn je vakantiedagen en budget niet onuitputtelijk. Bij een langere vakantie zul je dus minder vaak op pad gaan. Maar het genieten en de ervaring zijn onvergelijkbaar. En al dat vliegen voor zeer korte tijd? Daar wordt de planeet natuurlijk ook niet gelukkig van. En heb je foto’s gemaakt tijdens je trip? Doe iets leuks met uw foto!

  Share on

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *