• Home
 •   »  Money  »  
 • Emigreren; Wat doe je met je huis?
 • beleg in vastgoed

  Emigreren; Wat doe je met je huis?

  De plannen zijn gemaakt en de koffers gepakt; Je gaat emigreren! Uit ervaring kunnen wij zeggen dat er zóveel op je af komt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen wij je op weg met het onderdeel; Je huis. Wanneer je een huurhuis hebt is de keuze snel gemaakt: je zegt de huur op (let op de opzegtermijn). Bij een koophuis is dit anders, hier de afwegingen en opties op een rijtje om tot een wijs besluit te komen.

  Verkopen van je huis

  De keuze om wel of niet te verkopen hangt nauw samen met de plannen die je hebt in het buitenland. Wil je voorgoed vertrekken, tijdelijk of twijfel je nog? Ga je in het buitenland een huis kopen of huren? Heb je het geld nu nodig? Deze drie vragen zijn cruciaal om een besluit te kunnen nemen. Mocht je het geld echt nodig hebben, dan is de markt in Nederland op dit moment perfect om te verkopen. In vele landen zijn huizen goedkoper, het kan dan ook een slimme belegging zijn om het geld direct te herinvesteren in het buitenland.

  Keer je binnen enkele jaren terug of twijfel je nog? Dan is het huis behouden slimmer. De afgelopen jaren is toch wel duidelijk gebleken dat huizenprijzen constant blijven stijgen. De kans is groot dat je bij verkoop nu straks voor een soortgelijk huis meer geld moet betalen. Realiseer je daarbij dat je bij een koop- en verkoop ook altijd extra kosten maakt zoals de makelaars- en notariskosten. Bij behoud van je woning, heb je deze niet.

  Word verhuurder

  Heb je genoeg geld of ga je in het buitenland huren? Dan is het tegenwoordig sterk aan te raden om je huis te houden. Waar het voorheen nog aardig verschil maakte of je een appartement in Amsterdam had of een ééngezinswoning in Groningen maakt dit tegenwoordig niet uit. Alle woningen zijn prima te verhuren, uiteraard in verschillende prijsklassen. Maar feit is dat de huurprijs bijna altijd de hypotheekkosten dekt, dit komt door de lage hypotheekrentes van de afgelopen jaren. Kortom, een Lage spaarrente, beleg in vastgoed is dan ook het uitgangspunt van veel investeerders. Maar ook wanneer je dus geen professioneel investeerder bent, kun je hiervan wel meeprofiteren. Zie het als een extra appeltje voor de dorst.

  Ga zelf of met behulp van een makelaar op zoek naar een geschikte huurder. Maak duidelijke afspraken en een helder contract. Lastig? Laat je dan adviseren door deskundige én onafhankelijke partijen. Mocht je zelf niet veel vanuit het buiteland willen regelen, dan zijn er vele makelaars die het beheer van je huurwoning kunnen overnemen.

  Bevalt het ‘investeerder’ zijn niet? Dan kun je altijd nog je pand aanbieden op sites als Beleggingspanden.nl. Daar speuren professionele investeerders veelal rond op zoek naar goede investeringen inclusief huurders. Want realiseer je wel dat wanneer je er eenmaal huurders voor onbepaalde tijd in hebt zitten, je deze er lastig weer uit krijgt. Bij het verhuren van je huis komen sowieso nog veel zaken kijken, maar daarover later meer!

  Share on

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *