• Home
 •   »  Food  »  
 • Caloriearme meringue, hét recept
 • Caloriearme meringue

  Caloriearme meringue, hét recept

  Meringue, pavlova, schuimpjes.. Give it a name, wij zijn er dol op. Vetvrij zijn ze altijd, doordat alleen het eiwit van een ei wordt gebruikt en niet het eigeel. Maar meringue zijn wel altijd suikerbommetjes en daarmee koolhydraatknallers. Het recept bestaat grofweg uit twee ingrediënten namelijk suiker en eiwit.

  Maar onlangs kwamen wij op een idee; is dat eerste ingrediënt niet te vervangen door een caloriearme optie? Wij hebben het hele internet afgespeurd, maar we hebben nergens een goed recept kunnen vinden. Maar wij denken graag out of the box en zijn toch aan de slag gegaan.

  Na veel mislukte probeersels zijn we tot een recept gekomen wat én suikervrij én heerlijk is. Hoeveel schuimpjes je precies maakt van dit recept? Dat ligt aan de grote van jouw toeven. We raden aan deze niet te groot te maken, dan zijn ze eerder klaar.

  Benodigdheden

  – Een (hand)mixer

  – Hoge kom

  – Bakplaat/oven

  Ingrediënten

  – Drie eiwitten

  – Suikervervanger (Sukrin, Erythrythol)

  – Vanille extract van Vanillestokjes

  – Citroensap

  – Zout

  Werkwijze

  Alles begint met een goede voorbereiding. Dus maak vooraf de mixer en kom vetvrij met de citroensap. Het is essentieel dat dit goed gebeurd.

  Scheidt vervolgens de eieren met militaire precisie en gebruik alleen de eiwitten. Doe bij de eiwitten een heel klein snufje zout. Klop de eiwitten op met de mixer. Na een paar minuutjes zou je al stevige toeven van het eiwit moeten maken. Het ligt eraan welke soort suikervervanger je gebruikt, maar voeg dit gedoseerd toe gedurende het kloppen. Hetzelfde geldt voor het vanille extract vanaf de Vanillestokjes.

  Zorg dat het vanille extract van goede kwaliteit is, dit is essentieel voor het succes van het recept. Vanille is van nature een duur product, maar je kunt ontzettend veel maken met één verpakking.

  Hoeveel suikervervanger erbij moet? Dit hangt af van het type suikervervanger wat je gebruikt. Hiervoor is het tussendoor blijven proeven de oplossing. Doe dit wel met een schoongemaakt theelepeltje. Want nogmaals; De opgeklopte massa moet vetvrij blijven, dus gebruik het lepeltje één keer en maak hem dan weer schoon.

  Is het schuim zo stijf dat je de kom op de kop kunt houden zonder dat het schuim eruit valt? Maak dan vervolgens op de bakplaat (met bakpapier bekleed) toefjes van de schuim. Plaats de bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven op de heteluchtstand op 150 graden. Zet de schuimpjes hier voor minstens een uur in. Ze hoeven namelijk niet gaar te worden, maar moeten drogen. Trek tussendoor de deur van de oven niet open, maar laat ze drogen zonder lucht van buiten.

  Gluur na een uur door het raampje; Lijken ze gedroogd en krijgen ze al een bruin kleurtje? Zet dan de oven uit en laat ze nog een half uur nadrogen. Hierna kun je de meringues laten afkoelen buiten de oven en proberen. Eetsmakelijk! En schaam je niet wanneer het recept mislukt, dit gebeurd iedereen af en toe! Ohja, en de calorieën voor dit recept? Voor al die meringues zijn het er niet meer dan 60. Daar ga je toch acuut van schuimbekken?

  Share on

  One thought on “Caloriearme meringue, hét recept

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *